Günyaz Software geliştirdiği UsiS modülleri ile işletmeler için en ideal çözümler sunuyor. Bu kapsamda özellikle üretim sektöründeki şirketler için önem arz eden proje maliyet yönetimi ile varyasyon uygulama konusunu ele alacağız. UsiS’in bu konularda firmalara nasıl yardımcı olacağını inceleyeceğiz.
1.Varyasyon Uygulama ve Yönetimi
Varyasyon ürünün müşteri taleplerine göre tasarlanarak üretilmesi olayıdır.
Varyasyon, genellikle makine sektöründe karşılaşılan bir durumdur. Makine sektöründe ürünler çoğu zaman müşteri taleplerine göre şekillenir. Ürünün temel bir yapısı vardır ve bu yapı üzerine müşteri talepleri inşa edilir. Olayı bir araba üzerinden anlatalım.
Şirketimiz hazır olarak gelen parçaları montaj yaparak araba üreten bir firma olsun. ARB.000002 kodlu bir arabamız olsun. Bu arabanın şasesi, kapıları, camları, motor kaputu, bagaj kapağı, koltukları, radyosu, kliması, fren sistemi vb. diğer donanımları sabit olsun.
Ancak motor, vites kutusu ve jantlar müşteri isteklerine göre belirleniyor olsun.
- Motor:
1600cc dizel 110 HP den 2000 cc benzinli 265 HP ye kadar değişiklik gösteren sekiz adet motorumuz olsun. - Vites Kutusu:
5 ileri manuel’den 9 ileri otomatiğe kadar 5 çeşit vites kutusu olsun. - Jant:
4 çeşit de jantımız olsun.
ARB.000002 Varyasyonları:
Müşteri motor, vites kutusu ve jantlardan dilediğini seçebilir. Bu durumda toplamda 8x5x4=160 seçenek karşımıza çıkıyor. Müşterinin seçimine göre ürünün satış fiyatı değişiyor, maliyeti değişiyor, tutulması gereken kayıtlar değişiyor. Sonuç olarak şirketimizin ilgili satıştan kârı değişiyor.
ARB.000002 için Teklif Formunda Varyasyon Seçimi:
2.Proje Maliyet Yönetimi
Bir projede en önemli hususlardan birisi şüphesiz Proje Maliyet Yönetimi‘dir. Maliyet hesabını doğru yapmak işletmelere büyük avantaj sağlar ve sürpriz kayıpların önüne geçer. UsiS Modülleri ile etkin bir proje maliyetlendirme yapabilirsiniz.
UsiS’te Teklif, Proforma veya Sipariş Kayıt formlarından herhangi biri, Proje olarak değerlendirilir. UsiS’te Proje maliyetleri Teklif, Proforma veya Sipariş Kayıt formları üzerinden hesaplanabilir. Proje Maliyet hesabı, proje için harcanan paranın hesaplanması olayıdır. Ancak harcamaları, gider kayıtlarını proje bazlı olarak kaydetmek ciddi dikkat gerektirmektedir. UsiS’te proje maliyetleri iki metotla yapılmaktadır.
1.Metod: Formül Maliyet Hesabı
UsiS ürünlerin formül maliyetlerini hesaplayabilmektedir. Formül maliyeti, mevcut şartlarda ürünün üretim maliyetinin hesaplanmasıdır.
Formül Maliyet Hesabın doğru sonuç üretmesi için;
- Ürün Ağaçlarının eksiksiz olarak tanımlanması gerekir.
- Operasyon Tanımlarının eksiksiz olarak tanımlanması gerekir.
- İş Akış Tanımlarının eksiksiz olarak tanımlanması gerekir.
- Hammadde alış fiyatlarının tanımlanması gerekir.
- Personel Maaşlarının tanımlanması gerekir.
- Firmanın aylık çalışma saatinin belirlenmesi gerekir.
Bu çalışmalar doğal olarak zaman almaktadır. Ürünlerde yapılan değişikliklerin programa tanımlanması gerekir. Bir diğer zorluk ise, enflasyonlu ortamda fiyatların sürekli değişmesi ve ve değişikliklerin kaydedilmesinin zaman almasıdır.
2.Metod: Gider Merkezli Hesabı
Bu metot üç ayrı kaynaktan veri alır.
- 1.Kaynak iş akış tanımları olup bu kaynaktan işçilik ve enerji giderleri okunur.
- 2.Kaynak alış faturaları olup, alış faturalarında, ilgili alışın ilgili proje ile ilişkilendirilmesi gerekir.
- 3.Kaynak ise Proje formuna kaydedilen harcamalardır.
Proje maliyeti hesaplanırken kaynaklardan istenmeyen biri yada ikisi pasif yapılıp, ilgili kaynaklardan gelen maliyet rakamları sıfırlanabilir.
Örnek Proje Maliyet Hesabı: